Голови Бахмацького районного суду Чернігівської області:

Дві досить цікаві справи Великої палати ЄСПЛ – Al-Khawaja and Tahery v. UK та Schatschaschwili v. Germany, в яких відображений підхід по дотриманню гарантій, передбачених пунктами 1 і 3 (d) статті 6 Конвенції у провадженнях, в яких свідчення свідка, який не був присутній і допитаний під час судового розгляду, а показання якого були використані в якості доказів.

ЄСПЛ нагадує, що прийнятність доказів є предметом регулювання національного законодавства і оцінки національними судами, і що єдине занепокоєння Суду полягає у розгляді питання про те, чи провадження було проведено справедливо.

Пункт 3 (d) статті 6 закріплює принцип, що до того, як обвинувачений може бути засуджений, всі докази проти нього зазвичай повинні бути подані у його присутності на відкритому засіданні з метою змагального аргументу. Винятки з цього принципу можливі, але не повинні порушувати права на захист, яке, як правило, вимагає, щоб обвинуваченому було надано адекватну та належну можливість оскаржити і поставити питання свідкові проти нього, або коли цей свідок робить свою заяву або на більш пізній стадії провадження (п. 118 Al-Khawaja and Tahery v. UK).

При перевірці дотримання гарантій, передбачених пунктами 1 і 3 (d) статті 6 Конвенції ЄСПЛ використовує підхід даючи відповіді на питання:

  • чи існувала вагома причина для відсутності свідка;
  • чи є свідчення відсутнього свідчення єдиним або вирішальним для засудження обвинуваченого;
  • чи існували достатні противагові фактори, включаючи сильні процесуальні гарантії, для компенсації недоліків, спричинених захисту, внаслідок прийняття неперевірених доказів і забезпечення того, щоб судовий розгляд в цілому, був справедливим (п. 107 Schatschaschwili v. Germany).

Контакти

Вікторія
Головатчук

Контактний номер

Електронна пошта

Адреса

м. Івано-Франківськ, вул. С.Стрільців 13, офіс 423, Україна